Ιστορική αναδρομή του αθλήματος

H ιστιοσανίδα είναι ένα σπορ της θάλασσας που συνδυάζει το surfing με την ιστιοπλοΐα. Αποτελείται από ένα σκάφος από 2 έως και 4 μέτρα  μήκος , το οποίο τροφοδοτείται από τη παραγόμενη δύναμη ενός πανιού επιφάνειας 3m2 έως και 12m2  το οποίο εκμεταλλεύεται την δύναμη του αέρα. Το μέγεθος της επιφάνειας του πανιού εξαρτάται  από τις συνθήκες, την ικανότητα του ιστιοπλόου άλλα και το είδος του σκάφους που χρησιμοποιεί.

Η ιστορία του αθλήματος  ξεκινά στο SusquehannaRiver  της Αμερικής όταν ο NewmanDarby εφεύρε την ιστιοσανίδα το 1948.Δημιούργησε μια πλατφόρμα που επέπλεε, πάνω της  τοποθέτησε  ένα πανί και το σύνολο έμοιαζε περισσότερο με καταμαράν παρά με windsurfing

Περισσότερα: Ιστορική αναδρομή του αθλήματος

Ιστορική εξέλιξη της Ολυμπιακής Ιστιοσανίδας

Στις αρχές της δεκαετίας του ’80 και συγκεκριμένα το 1984 η ιστιοσανίδα επιλέγεται από την Παγκόσμια Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία (ISAF) σαν Ολυμπιακό αγώνισμα. Στους Ολυμπιακούς αγώνες του 1984 στο Λος Άντζελες συμμετέχουν μόνο άνδρες και το 1992 στου αγώνες τις Βαρκελώνης μπορούν να συμμετέχουν πλέον και οι γυναίκες. Η Ολυμπιακή ιστιοσανίδα  είναι Ολυμπιακό άθλημα για  άντρες και γυναίκες   μέχρι τις μέρες μας.

 

Περισσότερα: Ιστορική εξέλιξη της Ολυμπιακής Ιστιοσανίδας